Jak se rychle uzdravit z Covidu-19?


Epidemie koronaviru byla pravděpodobně ta nejhorší epidemie, jakou žijící generace pamatují. Tenkrát ochromila celý svět, především ekonomiku. Lidé umírali ve velkých počtech. Dnes je naštěstí epidemie za námi, ale covid-19 tu stále žije s námi. Pokud se vám stane, že se nakazíte, dáme vám tipy, jak se z této nepříjemné nemoci co nejdříve zotavit.

Odpovědný přístup

Pokud ucítíte příznaky Covidu-19, jako je bolest hlavy, horečka, únava, kašel, ztráta čichu a chuti nebo další, je třeba se chovat zodpovědně. Použijte antigenní test a otestujte se. Pokud je váš výsledek pozitivní, zahajte karanténu a vyhýbejte se kontaktu s ostatním. O své nemoci telefonicky informujte svého lékaře. Pokud se váš stav zhorší, vyhledejte lékařskou pomoc.

covid test

Hydratace

Jako při podobných virových onemocněních je důležitý hydratace, která vám napomůže k rychlejšímu uzdravení. Tekutiny a dostatečná hydratace posiluje náš imunitní systém a zajišťuje efektivní vylučování odpadních látek. Ideální volnou jsou čistá voda, bylinkové či ovocné čaje a silné vývary.

Stres

Stres může negativně ovlivňovat proces vašeho uzdravování. Pokud se cítíte ve stresu, zkuste metody, které odbourají váš stres. To může zahrnovat dechová cvičení, relaxační techniky nebo meditace. Pokud se cítíte úzkostně z nedostatku sociálního kontaktu, komunikujte s blízkými pomocí telefonu nebo videohovorů.

odpočinek

Odpočinek

Tělo potřebuje mít energii na to, aby bojovalo s virem. Odpočinek je tedy naprosto klíčový. Dbejte na dobrý a kvalitní spánek, alespoň 8 hodin denně. Pokud se během dne cítíte stále unavení, nebraňte se spánku ani během dne. Tělo vám samo říká, že potřebuje více odpočinku.

Léky

Pokud máte vážnější projevy koronaviru, použijte běžně dostupné léky, které vám mohou s příznaky pomoci. V lékárně dostanete běžně léky snižující horečku, tlumící kašel nebo ty, které vám pomůžou od bolesti hlavy.